De strijd onder fabrikanten voor de telefoon met meeste cameras

Lange tijd hadden mobiele telefoons en later smartphones een camera. Fabrikanten hebben veel tijd besteed om het maximale uit deze camera te halen. Totdat HTC het eerste bedrijf was dat twee camera’s op één apparaat installeerde. Daarna mag niets meer hetzelfde zijn als voorheen. Dit had invloed op het goedkoopste telefoon abonnement. Tegenwoordig zijn er smartphones met maximaal zes camera’s. Maar waarom? En waar moet dit heen?

Begin van de camera in de telefoon

Iedereen die eind jaren 90 een mobiele telefoon had, kan zich de introductie van mobiele telefoons met een camera waarschijnlijk herinneren. Toen werd gedacht dat de telefoon was beëindigd met zijn kleurenscherm en polyfone beltonen, bracht een Fins bedrijf in 2002 de Nokia 7650 op de markt. Het was een van de eerste mobiele telefoons op de Duitse markt met een digitale camera aan boord. De resolutie: 480 x 640 pixels (VGA).

Lees ook: sim only abonnementen voor maar € 10,- per maand. Mis deze tijdelijke acties niet!

De camera werd onder de gebruiker steeds populairder

In de daaropvolgende jaren werd de camera steeds belangrijker in de mobiele telefoon. Fabrikanten verbeterden in de loop van de tijd, vooral de sensoren. Foto’s waren gedetailleerder, weinig ruis, beter. Rond het jaar 2010 begon de pixeloorlog. Fabrikanten overtroeven elkaar met camera’s waarvan de sensoren steeds hogere pixeltellingen bereikten. Het hoogtepunt bereikte hij met deNokia 808 PureView . De smartphone bood een adembenemende 41 megapixels.

De dubbele camera was een hele innovatie

Uiteindelijk waren de camera’s echter zo goed dat het niet uitmaakte of de foto 8 of 40 megapixels groot was. De pixeloorlog ebde weg en hoge aantallen camera-apparatuur waren niet langer een verkoopargument. Fabrikanten begonnen te experimenteren. Met een tweede hoofdcamera.

HTC ging door en bracht in 2011 met de Evo 3D een van de eerste mobiele telefoons met dubbele camera op de markt. Zoals de naam van het model al aangeeft, was het echter een 3D-camera. Foto’s en video’s die door de gebruiker zijn gemaakt, kunnen vervolgens zonder hulpmiddelen op het display worden bekeken, zoals een speciale bril. In principe werkte dit net als wiebelige afbeeldingen.

Minder interesse dan gedacht

Destijds was de markt echter niet geïnteresseerd in smartphones met 3D-camera’s. Hoe snel ze ook kwamen, ze verdwenen zo snel. Totdat het opnieuw HTC was, die drie jaar later de HTC One (M8) met twee camera’s op de markt bracht.

De tweede camera diende nu een ander doel. Ze verzamelde diepte-informatie, waardoor een onderwerp vervolgens kon worden verscherpt of uitgeschakeld . De gebruiker koos pas na het fotograferen van de foto, een punt in de afbeelding, dat scherp zou moeten zijn. Alles wat voor of achter staat, was wazig. Dat werkte goed, maar niet uitstekend.

Wat doet een dubbele of tweede camera nu precies?

Tot op heden verzamelt echter een tweede camera in de smartphone meestal diepte-informatie, die vervolgens wordt geconverteerd zodat het beeld een wazige achtergrond creëert. Dat werkt goed, soms minder goed.

Omdat, in tegenstelling tot spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s, de software verantwoordelijk is voor het berekenen van de diepte, worden overgangen van voor naar achter berekend door de processor. En dat is altijd verkeerd. Dit is vaak alleen herkenbaar bij het inzoomen. Dan merk je echter dat bijvoorbeeld hoofdharen worden geteld tot de achtergrond en wazig, hoewel ze scherp moeten zijn.

Wat gebeurde er onder de fabrikanten?

De volgende stap volgde eind 2018. Huawei lanceerde de Huawei Mate 20 Pro, de eerste smartphone met een drievoudige camera op de markt. Ondertussen hebben fabrikanten zoals Samsung , LG of OnePlus smartphones ontwikkeld met dit cameraprincipe. Voor een normale en telelens kwam er een ultragroothoekcamera bij.

Gebruikers van een Samsung Galaxy S10 , Huawei P30 Pro of OnePlus 7 ProU kunt nu vanuit één oogpunt een foto maken van een onderwerp met drie verschillende zoomniveaus. Zonder dichterbij te komen of weg te moeten gaan van het onderwerp. En zonder verlies. Dit betekent dat de foto’s een hoge resolutie hebben en details scherp worden weergegeven, ongeacht welke lens u gebruikt om te fotograferen of te filmen.

Met de P30 Pro gaat Huawei nog verder en verlengt de brandpuntsafstand van de telelens. Terwijl de Mate 20 Pro een 83 mm-lens heeft, heeft de tele camera van de Huawei P30 Pro een brandpuntsafstand van 125 mm.