Waarom is een begrafenisondernemer een belangrijk onderdeel van het organiseren van een uitvaart of begrafenis en wat kan hij/zij uitvoeren?

Wanneer iemand in een familie overlijdt, is de eerste actie die de familie onderneemt na het waarschuwen van alle vrienden en familieleden om een lokale begrafenisonderneming te bellen en de hulp in te roepen van een begrafenisondernemer om hen te helpen bij het organiseren van de begrafenis. Dit is een zeer moeilijke tijd voor de familie, omdat ze net een groot verlies hebben geleden dat bovenaan de lijst staat voor stressvolle levenssituaties.

Als zodanig moet de uitvaartondernemer veel medeleven en begrip tonen als hij de familieleden helpt bij het nemen van beslissingen over de planning van de uitvaart. In het algemeen zal de uitvaartondernemer tijdens het eerste bezoek een uurtje in beslag nemen. Langer dan dit en de rouwende familie zal te veel informatie krijgen om zich te kunnen absorberen. Als er meer tijd nodig is, zal de begrafenisondernemer een tweede bezoek brengen om de losse eindjes aan elkaar te knopen.

De uitvaartondernemer zorgt er voor dat de uitvaart op rolletjes loopt

Tijdens het eerste bezoek zal de uitvaartondernemer een lijst met details doornemen waarover nog een beslissing moet worden genomen. Zo kan de kist bijvoorbeeld door de uitvaartcentrale geleverd worden en heeft de directeur een boekje met de verschillende kisten die beschikbaar zijn. Deze variĆ«ren van een zeer eenvoudige “paupers”-kist tot de zeer weelderige doodskisten. Doodskisten zijn meestal een van de duurste kosten voor het organiseren van een begrafenis.

Een lijkwagen regelen voor een uitvaart is flink wat werk, laat een uitvaartverzorger dit regelen

Wanneer het gaat om de lijkwagen, deze zijn meestal eigendom van de begrafenisondernemer en vereisen dus geen besluit van de familie. De locatie van de begrafenisplechtigheid wordt bepaald door de familie en de geestelijkheid die de begrafenis zal voorzitten. Deze zijn meestal gebaseerd op bekendheid met de familie of de overledene. De familie kan ook de hulp van de begrafenisondernemer inroepen voor andere details, zoals de lofrede, begrafenismuziek en gedichten. De uitvaartondernemer zal vaak een boekje hebben waar de familieleden uit kunnen kiezen.