Welke snoerontwerpen zijn allemaal handig voor de meeste oordopjes en koptelefoons en waarom hebben sommige mensen een voorkeur?

Er zijn ook verschillende snoerontwerpen voor hoofdtelefoons. Het eenvoudigste onderscheid dat u kunt maken is de algemene vorm van het snoer, in de meeste gevallen een “Y” of “J”. De “Y”-snoeren lijken op de letter, waarin een enkele streng uit het uiteinde van de stekker komt en zich afsplitst om op elk oorstukje aan te sluiten. Het “J”-ontwerp, zoals het van toepassing is op oordopjes en kanaaltelefoons, begint met een enkele streng en splitst zich af.

Je hebt erg veel ontwerpen die geschikt zijn voor koptelefoons of oordopjes

Het “J”-ontwerp, zoals het van toepassing is op oordopjes en kanaaltelefoons, begint met een enkele streng en splitst af. Het verschil met het “Y”-snoer is dat de ene kant langer is dan de andere, bedoeld om rond de achterkant van het hoofd te worden gewikkeld en dan naar het oor te gaan. Dit verlicht enige spanning op het snoer en maakt het moeilijker om de koptelefoon aan die kant eruit te trekken, maar het kan ook omslachtig zijn.

  • De derde belangrijke configuratie in snoeren is een recht snoer, wat betekent dat het afkomstig is van de stekker helemaal tot aan wat meestal de linker oortelefoon is. Het snoer wordt daar aangesloten en de draad voor de rechterzijde wordt intern door de hoofdband gevoerd. Dit is prettig omdat er extern maar één draad is om mee om te gaan.
  • Veel high-end hoofdtelefoons gebruiken het “Y”-snoer in plaats van het rechte ontwerp, zodat elke kant precies even lang is. Op dit niveau is er een mate van kiesheid die erop staat dat elke zijde zo goed mogelijk op elkaar wordt afgestemd.

Gebalanceerde en ongebalanceerde snoeropstellingen voor hoofdtelefoons

U kunt ook horen dat bepaalde hoofdtelefoons als “gebalanceerd” worden aangeduid. Op een normaal snoer wordt de positieve lijn aan beide zijden naar boven gedragen, maar op de een of andere manier wordt de aardingsdraad gedeeld. Zelfs bij een “Y”-uitvoering waarbij elke zijde een eigen draad heeft, wordt de massa aan het uiteinde waar de draad uitmondt in de stekker verbonden. Een uitgebalanceerd ontwerp betekent in wezen dat elke zijde volledig gescheiden is, met zijn eigen positieve en negatieve draad die nooit de andere zijde raken. Hiervoor is het nodig dat elke zijde een eigen stekker aan het uiteinde heeft, wat natuurlijk betekent dat u een speciaal uitgangsapparaat nodig heeft om de hoofdtelefoon aan te sluiten. De meeste apparaten gebruiken een stereostekker, of het nu 1/4″ of 1/8″ is.

  • Waarom, vraagt u zich af, zou iemand een volledig aparte aansluiting willen? Het maakt niet uit hoe schoon de verbinding is en hoe goed de draad die het signaal uitzendt is, twee aardse signalen die elkaar kruisen kunnen altijd interferentie of ruis veroorzaken. Dit kan moeilijk te horen zijn, daarom verschijnen meestal alleen extreem hoogwaardige hoofdtelefoons in een evenwichtig ontwerp. Ook op dat niveau kan de gevoeligheid van de hoofdtelefoon zelf en de oren van de audiofiel baat hebben bij een ontwerp dat elke vorm van hoorbare ruis tot een minimum beperkt.
  • Maakt het gebruik van een gebalanceerd snoerontwerp een groot genoeg verschil om de moeite te nemen? Dit is een onderwerp van discussie onder audiofielen. De meesten zijn het erover eens dat het verschil klein is, maar het blijft een kwestie van mening over hoe belangrijk dat kleine verschil is.